Családi napközi

Családi napközi foglalkozásaink:

  • zene totyogóknak

Ritmikus játék: korosztályhoz szabott történetbe ágyazott verses, dalos, ritmikus mozgás. A zenés, mondókás foglalkozásokon közösen énekelünk, höcögtető, lovagoltató, tapsoló, testrészsoroló mondókákat mondunk.
Eljátsszuk a dalokat, ritmushangszereket, szemléltető eszközöket használunk. Az elhangzó anyag fejleszti a memóriát, ritmusérzéket, növeli az intelligenciát, szókincset. Az együtt eltöltött vidám percek segítik a gyermekek szocializálódását, s egyben megkönnyítik az óvodakezdést, beilleszkedést. Amennyiben óvodás korú gyermekek is igénybe veszik családi napközinket, akkor körjátékokat, népi játékokat játszunk.

  • torna totyogóknak

Legfontosabb célunk a gyermek természetes mozgásigényének kielégítése, a természetes és harmonikus mozgás (járás, futás, ugrás, csúszás, kúszás, függeszkedés, támasz, egyensúlyozás, dobás) valamint a képességek (erő, ügyesség, gyorsaság, állóképesség) fejlesztése.
Mozgalmas, izgalmas mozgásfejlesztő torna a legkisebbeknek. Ez a vidám, hancúrozós foglalkozás kifejezetten a nagy mozgásigényű, örökmozgó apróságoknak nyújt remek szórakozást. A speciális gyakorlatok, mozgásfejlesztő eszközök egyszerre fejlesztik a gyermekek mozgáskoordinációját, egyensúlyérzékét, tapintási-, érintési- és térérzékelését, testtudatát, mindeközben az énekek és mondókák hatására fejlődik ritmusérzékük, zenei hallásuk.

  • mesés kézműves foglalkozás

Ezeken a foglalkozásokon mesét olvasunk és kézműveskedünk is egyben. A mese megismerését követően minden érzékszervünkkel dolgozunk, megpróbáljuk a velünk született alkotókészségünket megtartani vagy újra elővarázsolni. Játszunk a színekkel, hangulatokkal, formákkal, érzésekkel, dolgozunk méhviasszal, agyaggal, gyurmával, festünk is.
Sokféle technikát kipróbálunk: kéz-, láb- és ujjnyomatok, gyúrás, szaggatás, nyomkodás, nyújtás. Alakul a fogás, markolás, elengedés, nyúlás. Itt is kihasználjuk a lehetőséget a testtudat fejlesztésére. Különböző technikákkal készítjük el a megismert meséhez kapcsolódó tárgyakat, melyeket természetesen elvihetnek a gyerekek. A művészeti tevékenységekkel gazdagítjuk az alkotókészséget. Az ünnepekhez, évszakokhoz tartozó versek, mesék, dalok adják a családi napközis élet tartalmát, és gazdagítják a gyermek szókincsét (anyanyelv ápolása). A családi napközink életét meghatározza a hagyományos családi háztartás tevékenységköre is. Így a sütés-főzés is ehhez a foglalkozásunkhoz tartozik, pl. tésztagyúrás, szaggatás, mely a kisgyermekek egyik kedvence.

  • játékos angol/német foglalkozás térítés ellenében

Igény esetén heti egy alkalommal a foglalkozásokon angol/német mondókákat, énekeket tanulnak a gyermekek angol/német nyelvtanító vezetésével.